HÜRRİYET Yerel Seçim Yorumlar / Farklı toplumsal ve siyasal karakterler, farklı rekabetler

4. GÜN:

Yerel seçimlerin en çekişmeli ve en tartışmalı olanı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi oldu. Ankara seçimlerini bu denli çekişmeli ve tartışmalı kılan ne oldu? Siyasi rekabet mi, Ak Parti karşıtlığı mı, Melih Gökçek karşıtlığı mı? Bana kalırsa Melih Gökçek karşıtı seçmenin kazanmaya yetmese de dinamizmi belirledi. Aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi meclis oyları dikkate alındığında Ak Parti ile CHP arasında 10 puanlık fark var. Fakat Ankara başkanlık seçiminde oy oranları Ak Parti yüzde 44,8 CHP yüzde 43,8 ve MHP ise yüzde 7,8 oranında oldu. Anlaşılıyor ki MHP seçmeninden 9 puanlık oy başkanlık tercihinde CHP’ye kaymıştı.

İstanbul’da çalışmayan CHP-MHP ittifakı Ankara’da çalışmıştı. Üstelik siyasette aktif ve medyada oldukça görünür olan Mustafa Sarıgül’ün başaramadığını, adaylığı kesinleşip, ilan edilene kadar medyada ve siyasette fazlaca görünür ve aktif olmayan Mansur Yavaş başarmış görünüyor.

Mansur Yavaş’ın siyaset adamı olarak en önemli avantajı daha sakin bir dil kullanması ve yine sakin tarzı oldu belki de. Gerçi seçim akşamından itibaren siyasi hedef büyüten bir aktöre dönüşmüş olsa da Mansur Yavaş ne seçim kampanyası döneminde ne de sonrasında CHP’li profili göstermedi. Bundan sonraki siyasi kariyerini de yalnızca CHP’ye bağlamış gibi görünmüyor.

Ama Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarını asıl belirleyici olan Melih Gökçek’e karşıtlık oldu bana kalırsa. Gerçi bu karşıtlık seçimi kazanmaya yetmedi. Ama özellikle gençler arasında, sosyal medyada ve bir yurttaş hareketi olarak oylarına sahip çıkmaya çalışanlar arasında Ankara seçimleri özellikle sonrasındaki bir haftada epey ilgi görmüş olsa da asıl, muhalefet için öğreticiydi de: Kazanmak için yalnızca karşıtlık yetmiyor. Kazanmak için bir iddia ve ütopya gerekiyor.

dsa

İç Anadolu’da gerçekleşen meclis oyları üzerinden bakıldığında dört ayrı karakter gösteren il kümesi dikkat çekiyor. Ankara gibi Eskişehir de özgün bir örnek. CHP’nin bölge içinde en yüksek meclis oyuna ulaştığı, aynı zamanda Ak Parti-CHP rekabetinin en yoğun yaşandığı büyükşehir Eskişehir. Meclis oylarına göre başkanlık oylarında CHP 5 puan, Ak Parti 2 puanlık oyu diğer parti seçmenlerinden aldı. MHP’den 5, diğer partilerden 2 puanlık oyun iki partide toplandığı görülüyor. Eskişehir seçimlerinde Yılmaz Büyükerşen’e kazandıranın siyasi kutuplaşma ya da siyasi kimliği değil hizmetleri ve Eskişehir’e kazandırdığı kimlik olduğu söylenebilir.

İç Anadolu’daki diğer iki il kümesinde ise Ak Parti oyları oldukça yüksek. Aynı zamanda bu iki kümedeki iller MHP’nin ülke ortalamasından daha yüksek oranlarda oy aldığı yerler.

KONYA geleneksel siyasi İslam geleneğine olan bağlılığını bir kez daha göstermiş oldu. Özellikle üçüncü kümedeki iller ise bir yandan geleneksel muhafazakar hayat tarzının, öte yandan milliyetçiliğin oldukça güçlü olduğu yerler. Yine bu iller Kayseri hariç sosyoekonomik gelişmişlik bakımından alt orta kümedeki iller. Tüm bu karakteristik ise MHP’nin güçlü olduğu tabanı işaret ediyor. Nitekim oy dağılımları da bunu teyit ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.