TÜRKİYE SİYASETİNDE YENİ DÖNEM

YENİ PARTİ İHTİYACI

 

22 Temmuz seçimleri ardından, siyaset dünyamızda bir yandan yeniden Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları sürerken, önemli bir kesiminde de “seçimde ne oldu?”, “CHP yenilenmeli mi?”, “merkez partiler çöktü mü?”, özellikle de “sol ne oldu, nasıl yenilenecek?” gibi siyasette değişimi anlamaya yönelik tartışmalar sürüyor.

 

KONDA bilindiği gibi, seçimler öncesi bir dizi araştırma yapmıştı. Bu araştırmalardan 30 Haziran–1 Temmuz 2007 tarihinde yapılmış olanında, seçim sorularının yanı sıra deneklere bireysel hayatları için ve ülkemiz için beklentileri, umutları, kaygıları ana teması etrafında sorular sorulmuştu. Ardından da ülkenin sorunları, riskleri olarak gördükleri konuları hangi parti iktidarının çözebileceği, değil ise çözüm için yeni parti ve yeni lider ihtiyacı olup olmadığı sorulmuştu.

 

Bu dizide önce bu soruların cevaplarından yola çıkarak ülkemiz seçmeninin bu konudaki algı ve beklentisini özetlemeye çalışacağız, daha sonra da bireysel siyasi analizimizi ve yorumumuzu okurla paylaşmaya çalışacağız.

 

Sözünü ettiğimiz araştırmanın, siyasi parti tercihi bulgusu AKP % 47,3, CHP % 21,1, MHP % 16 idi. Görüldüğü gibi bulgumuz seçim sonuçlarına çok yakın olduğuna göre, diğer bulgularımızın da gerçekliğe yakın olduğu, seçmenin yeni parti ve yeni lider talebi konusunda da önemli ve geçerli ipuçları verdiğini kabul edebiliriz.

 

Yazı dizisinin tam metnine ulaşmak için : Türkiye Siyasetinde Yeni Dönem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.